MENIU Youtube - Utenos alus Facebook - Utenos alus Twitter - Utenos alus Instagram - Utenos alus

Alaus virimo procesas

Salyklo ruošimas
Preparation of malt, cleaning
Prasideda alaus gamyba: salyklas yra valomas nuo dulkių ir stambių priemaišų.
Salyklo ruošimas
Salyklo sumalimas
Malt milling
Pagal receptūrą reikalingas salyklo kiekis virš malūno. Prieš malimą salyklas sudrėkinamas karštu vandeniu. Salyklas malamas dviejų valcų pagalba ir iš karto maišomas su alaus gamybai skirtu tyru vandeniu.
Salyklo sumalimas
Mentalo užmaišymas
Mashing
Mentalas, sumalto salyklo ir vandens mišinys, užmaišymo katile pereina keletą apdirbimo stadijų su kiekvienai stadijai būdinga temperatūra ir laiku. Užmaišymo tikslas - salykle esantį krakmolą paversti fermentuojamais cukrumis.
Mentalo užmaišymas
Misos filtracija
Preparation of malt, cleaning
Iš užmaišymo katilo mentalas keliauja į filtravimo katilą, kuriame misa, skystoji mentalo dalis, atskiriama nuo salyklojų.
Misos filtracija
Misos virimas
Wort boiling
Misa yra verdama perteklinio vandens išgarinimui ir misos sterilizavimui. Iš virimo metu į misą sudėtų apynių išlaisvinamos karčiosios apynių skoninės medžiagos ir aromatiniai apynių komponentai. Alaus gamyba įpusėja.
Misos virimas
Hidrocikloninė talpa
Wort clarification,cooling and aeration
Išvirta misa perduodama į hidrocikloninę talpą. Joje išgautu sūkurio efektu visos koaguliavusios medžiagos ir kitos netirpios dalelės nusodinamos į taisyklingą kūgį. Po to misos šaldytuve misa atšaldoma iki rauginimo temperatūros. Atšaldyta misa aeruojama.
Hidrocikloninė talpa
Alaus fermentacija
Beer fermentation
Aeruota misa perduodama į cilindrines konusines talpas (CKT), kuriose vyksta misos rauginimas ir alaus brandinimas. Raugimo metu fermentuojami cukrūs esantys misoje mielių dėka virsta į etilo alkoholį ir anglies dioksidą. Alaus brandinimo metu atsiranda tiršta ir tvirta alaus puta bei išryškėja skirtingų rūšių alui būdingas aromatas.
Alaus fermentacija
Alaus filtracija
Beer filtration
Subrandinto alaus stabilumui pagerinti filtracijos metu pašalinamos baltymų, alaus mielių, apynių bei kitos drumstumą sukeliančios dalelės. Alus filtruojamas naudojant filtracijos medžiagą – susmulkintas jūros kriaukleles (kizelgūrą).
Alaus filtracija
Alaus išpilstymas
Beer packaging
Galiausiai alus pasterizuojamas sroviniu pasterizatoriumi ir išpilstomas į butelius bei statines. O alus skardinėse pirmiau yra išpilstomas ir tik po to pasterizuojamas tuneliniame pasterizatoriuje. Ir viskas – alaus gamyba baigta!
Alaus išpilstymas
Utenos alus, alaus, alus akcija
2018 UAB “Švyturys-Utenos alus”
Ar jums yra

20 metų?